Woski pochodzenia zwierzęcego – wosk pszczeli

Woski pochodzenia zwierzęcego

  1. Wosk pszczeli

Czym jest wosk pszczeli?

Jest to najprościej ujmując wydzielina gruczołów woskowych pszczół, służąca im do budowania plastrów w ulu. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu). Wydzielony na powierzchni odwłoka pszczoły ma barwę białawą i jest nieco przezroczysty. Ciemniejsze zabarwienie wosku plastra spowodowane jest domieszką kitu pszczelego oraz zanieczyszczeniami. W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemnożółtą a nawet ciemnobrązową. Wosk pszczeli uzyskuje się z plastrów miodu metodą wytapiania. Używa się do tego topiarek elektrycznych, słonecznych lub parowych. Po wytopieniu, wosk musi zostać sklarowany, czyli oczyszczony z zanieczyszczeń. Na końcu poddaje się go dodatkowo procesowi sterylizacji, by zapewnić czystość mikrobiologiczną produktu, co jest konieczne zarówno, gdy wosk przeznacza się na produkcję węzy, jak i preparatów leczniczych oraz kosmetycznych.  Do celów leczniczych należy używać produktu wysokiej jakości, zawierającego więcej niż 80% czystego produktu. Jest to mieszanina kwasów organicznych, hydroksykwasów, alkoholi jednohydroksylowych i dwuhydroksylowych, estrów i węglowodorów (alkan hentriakontan stanowi ok. 8-9% wosku pszczelego). W zależności od uwarunkowań genetycznych rodziny pszczelej oraz czynników środowiskowych skład może się nieco zmieniać. W wosku występują między innymi kwas palmitynowy, cerotowy, melisowy, cerylowy, mirycylowy oraz estry kwasu octowego i walerianowego.

 

Właściwości wosku pszczelego na skórę 

  • natłuszczające
  • chroni skórę przed utratą wody
  • zapobiega przesuszeniu naskórka
  • nadaje skórze miękkość i gładkość
  • działanie antybiotyczne
  • działanie przeciwutleniające
  • działanie regenerujące
  • działanie ochronne
  • łagodzi podrażnienia
  • działanie wygładzające i nabłyszczające (włosy)
  • działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
  • reguluje podziały komórkowe i je przyspiesza
  • z reguły nie powoduje reakcji alergicznych
  • nie zatyka porów

Dla kogo wosk pszczeli?

  • do cer trądzikowych
  • w przypadku łuszczycy
  • w przypadku pieluszkowego zapalenia skóry
  • w przypadku łupieżu pstrego, ropni, czyraków
  • w przypadku oparzeń słonecznych
  • w przypadku egzemy
  • zastosowanie w gojeniu ran, owrzodzeń, wylewów podskórnych, ropienia, świerzbu i czyraków
  • w leczeniu grzybicy
  • okłady z wosku pszczelego pozytywnie oddziałują na ruchomość stawów.
  • w stosowaniu w przypadku wrażliwej skóry

W jakich produktach znajdziesz wosk pszczeli?

  • kremy
  • maści – Maści na bazie wosku pszczelego zawierają bardzo często również lanolinę, oliwę z oliwek, wyciąg z żywokostu, propolis czy kamforę. Maści z zawartością wosku pszczelego pomagają wyleczyć także hemoroidy i rumień skórny
  • plastry dermatologiczne
  • pomadki
  • woski do depilacji
  • mleczka kosmetyczne
  • sztyfty
  • czopki
  • odświeżające toniki pielęgnujące
  • nawilżające balsamy do ciała
  • kremy nawilżające z witaminami, A, E, F, a także z filtrami UV
  • odżywki i szampony
  • tusze do rzęs, cienie do powiek, pudry, kredki
  • peelingi

Preparaty z woskiem pszczelim (nazwy handlowe) 

Acerin krem z woskiem pszczelim do stóp 75 ml, https://miodowamydlarnia.pl/ – kosmetyki z substancjami pszczelimi, Balsam Z Wosku Pszczelego (https://droganatury.com/)

Wosk pszczeli można kupić w aptekach stacjonarnych i internetowych, a także w niektórych sklepach ekologicznych i kosmetycznych. Jednak najlepiej kupować bezpośrednio w pasiece, gdyż mamy wtedy pewność jego jakości. Niestety czasami producenci dodają do niego parafinę, aby zwiększyć sprzedaż.

Wosk pszczeli – przeciwwskazania do stosowania 

Preparaty wosku pszczelego stosuje się zazwyczaj od kilku dni do miesiąca. Nie istnieje ryzyko przedawkowania wosku pszczelego – nie mniej dawkowanie jest indywidualne, zależne od schorzenia i stosowania innych preparatów. Przeciwwskazaniem do stosowania jest uczulenie na wosk pszczeli lub którykolwiek inny składnik preparatu zawierającego wosk.

 

 

 

 

UDOSTĘPNIJ NA:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn