Gabinet Podologiczny wznawia działalność

Od 18 maja wznawiam działalność !
Zapraszam serdecznie do zapisów, jednocześnie poniżej przedstawiam wszystkie procedury wdrożone w gabinecie dla Waszego i mojego bezpieczeństwa.

1. W gabinecie w trakcie zabiegu może przebywać tylko jeden klient, uprzejmie proszę o nieprzychodzenie z osobami towarzyszącymi, nie dotyczy osób poniżej 18 roku życia, które muszą przebywać w trakcie zabiegu z opiekunem.
2. W dniu poprzedzającym wizytę dostaniecie smsa z potwierdzeniem wizyty.
3. Proszę nie przychodzić na wizytę/odwołać ją jeśli:
– występują u Ciebie objawy wskazujące na chorobę zakaźną
– jesteś w trakcie odbywania obowiązkowej izolacji lub kwarantanny
– zamieszkujesz z osobą, która poddana jest obowiązkowej izolacji lub kwarantanny
– w ciągu tygodnia miałeś kontakt z osobą podejrzaną o zakażenie, zachorowanie lub skierowaną do izolacji.
4. Na wizytę należy przyjść z osłoną na usta i nos, a także w rękawiczkach
5. Nie należy używać telefonu komórkowego w trakcie wykonywanej usługi

Dodatkowo informuję, że w trakcie zabiegu używam jednorazowych rękawiczek, zmienianych po każdym kliencie, maski, dezynfekuję powierzchnie i sprzęty, sterylizuję narzędzia w medycznym autoklawie.

Do Waszej dyspozycji zostanie także płyn dezynfekcyjny do rąk.

woski mikrokrystaliczne – Cerezyna

Cerezyna jest woskiem mikrokrystalicznym, inaczej to rafinowany ozokeryt (wosk ziemny, mieszanina stałych wielocząsteczkowych węglowodorów). Cerezyna jest pozyskiwana z pozostałości po destylacji ropy naftowej. Swoją konsystencją przypomina wosk pszczeli, jednak jest bezbarwna i bezwonna. Jest nierozpuszczalna w wodzie, za to bardzo dobrze rozpuszcza się rozpuszczalnikach organicznych. Jednorodnie stapia się ze wszystkimi innymi woskami. Cerezyna jest używana do wyrobu maści i kremów jako substancja izolacyjna. Zawarta jest w maści tranowej z wątroby wątłusza na odmrożenia i rozpadliny skórne.

 

Jej głównym działaniem w kosmetykach jest działanie jako emolient. Tworzy na powierzchni okluzyjny film, zmniejsza lepkość kosmetyków. Stosowana jest również jako dodatek do przezroczystych składników w celu zmętnienia, aby uniknąć przenikania światła. Utrwala emulsje. W kosmetykach do pielęgnacji włosów ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu.

Należy pamiętać, że cerezyna w dużych stężeniach lubi zapychać naszą skórę. Może w związku z tym nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski lub zaskórniki. Może powodować też podrażnienie i przesuszenie skóry.

 

Pielęgnacja stóp domowymi sposobami

Kąpiel stóp – woda nie powinna być za gorąca, a sama kąpiel nie powinna trwać dłużej niż 20 min. 

  • kąpiel z solą kuchenną – pozwala zmiękczyć naskórek
  • kąpiel z sodą oczyszczoną – w misce rozpuść 5-6 łyżek sody. Soda zmiękcza naskórek, dezynfekuje i zmniejsza potliwość stóp.
  • kąpiel ziołowa – nadmierna potliwość (tymianek, rozmaryn, lawenda), odparzone stopy (mięta, czarny bez), poranione stopy (szałwia, kora dębu, skrzyp polny), zmęczone stopy (rumianek). Szklankę naparu z ziół wlewamy do miski z wodą.
  • kąpiel ze składnikami z kuchni – łyżka miodu, łyżeczka mydła w płynie, 2 łyżeczki oleju – miód działa antybakteryjnie, a olej nawilży stopy
  • kąpiel odświeżająca – 1/4 szklanki ciepłej wody, 1/4 szklanki soku z cytryny, 1/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, szczypta cynamonu.
  • kąpiel dla suchych stóp – 3 szklanki soku z ananasa, 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • kąpiel z siemienia lnianego – należy zagotować w około 2 litrach wody 4 łyżki siemienia, dodać taką samą ilość mięty i kozieradki. Odstawiamy wywar na pół godziny, następnie wlewamy do miski z ciepłą wodą i moczymy stopy.
  • kąpiel z czarnej herbaty –  gotujemy 3 saszetki herbaty w litrze wody, studzimy wywar oraz łączymy go z chłodną kąpielą. Na początku kuracji zaleca się powtarzać zabieg dwa razy dziennie.

Peeling do stóp – poprawia krążenie krwi, złuszcza  martwy naskórek, należy pamiętać aby peelingu nie wykonywać jeśli na stopach mamy jakieś rany i otarcia. 

  • peeling z soli morskiej – mieszamy 1/2 szklanki soli morskiej, 3/4 szklanki śmietany i kilka kropli naturalnego olejku zapachowego. Taki peeling jest gruboziarnisty, nie należy go więc wykonywać zbyt często, ponieważ może to prowadzić do mocnych podrażnień skóry.
  • peeling cukrowy – mieszamy łyżkę cukru drobnoziarnistego, 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżki miodu. Przygotowaną masą delikatnie masujemy stopy okrężnymi ruchami.
  • peeling cynamonowy – Potrzebne nam będą 2 łyżki miodu, łyżka brązowego cukru oraz łyżeczka cynamonu. Peeling taki, poza tym, że wspaniale pachnie, ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto doskonale wygładza i relaksuje skórę.
  • peeling cytrynowy – Trzy pokrojone cytryny, około 15 posiekanych wcześniej listków mięty, łyżkę oliwy z oliwek, kilka kropel ulubionego olejku eterycznego oraz 3 łyżki brązowego cukru należy zmiksować ze sobą. Powstały peeling nadaje się nie tylko do stóp, ale do także do reszty ciała.
  • peeling z awokado – Wśród składników potrzebnych do przygotowania peelingu znajdziesz ćwierć lub pół szklanki startego awokado, 1 żółtko jaja, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę otrębów ryżowych i 10 kropli olejku z pierwiosnka. Wszystkie podane składniki zmieszaj i delikatnie wmasuj w skórę stóp. Mieszankę pozostaw na około 20 minut, po czym dokładnie zmyj ciepłą wodą.

Maski do stóp. Na zakończenie domowego dnia warto na stopy, szczególnie na noc nałożyć maskę i na to skarpetki. 

  • maska zmiękczająca – 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki rozgnieść i połącz z 2 łyżkami mleka, dodając żółtko. Ciepłą maskę nałóż na stopy i przykryj gazą na około 20 min.
  • maska odżywcza – 3 banany, 2 łyżki serka homogenizowanego rozgnieć i nałóż na stopy na około 15 min. Bądź inna wersja to papka z płatków owsianych pomieszana z odrobiną mleka.
  • maska odświeżająca – natka pietruszki, mięta, rumianek połączyć z twarożkiem.
  • maska z miodem – 3 łyżki lekko rozgrzanego miodu, połówka pomarańczy, 2 łyżki mleka, do miodu można dodać jeszcze owies, wymieszać dokładnie składniki i nakładać na stopy na 40 min.

PAMIĘTAJ JEŚLI MASZ CUKRZYCĘ NIE MOCZ STÓP I NIE WYKONUJ PEELINGÓW!! 

 

 

 

Skóra stóp i paznokcie u osób w podeszłym wieku

Proces starzenia się organizmu jest jednym z najważniejszych czynników sprzyjających rozwojowi patologii stóp. Wraz z upływem czasu pojawiają się zmiany, które mają charakter zanikowy i degradacyjny. Skóra stóp osób w podeszłym wieku jest znacznie bardziej narażona na urazy mechaniczne, działanie środków chemicznych oraz infekcje. Wydłuża się także czas gojenia się ran. Pogarsza się ruchomość stawów, powstają zwyrodnienia, deformacje kostne, które sprzyjają powstawaniu odcisków i modzeli.

Zmiany zachodzące w skórze i naskórku spowodowane starzeniem się organizmu:

  • zmiany zanikowe
  • upośledzone oddzielanie się komórek warstwy rogowej
  • zaburzenie bariery naskórkowej
  • ścieńczenie warstwy podstawnej naskórka
  • spowolnienie podziałów warstwy podstawnej
  • osłabienie reakcji na różne bodźce zewnętrzne
  • zmniejszona odporność na czynniki mechaniczne
  • upośledzenie odpowiedzi immunologicznej
  • zmniejszenie liczby naczyń krwionośnych
  • zaburzenia termoregulacji
  • zmniejszenie liczby gruczołów potowych i łojowych
  • zmniejszenie liczby włókien kolagenowych i sprężystych
  • zanik tkanki tłuszczowej
  • pogrubienie paznokci stóp

Cechy skóry stóp i podudzi oraz zmiany paznokci typowe dla podeszłego wieku:

  • suchość skóry
  • szorstkość
  • skłonność do tworzenia się zrogowaceń z pęknięciami lub bez
  • skłonność do tworzenia się pęcherzy
  • skłonność do infekcji: bakteryjnych, grzybiczych, drożdżakowych
  • bladość skóry
  • obniżona ciepłota
  • przebarwienia na grzbietach stóp i podudziach
  • wyraźnie widoczne naczynia żylne
  • wydłużenie gojenia się ran
  • Zmiany paznokci stóp: przerost, rurkowatość, szponowatość, wrastanie, rogowacenie podpaznokciowe, zmiana zabarwienia (zażółcenie), pobruzdowanie, rozszczepienie, łamliwość, wzmożona twardość, skłonność do krwiaków pourazowych, onycholiza, wykruszanie się od wolnego brzegu.

Jak widać w skórze z wiekiem zachodzi wiele zmian. Dlatego, nie należy się dziwić, że organizm się zmienia i powstają takie a nie inne problemy, które kiedyś by nie powstawały. Jednak należy zaznaczyć, że dużo niedogodności jest uwarunkowanych genetycznie i te zmiany, które powstały u jednego 80latka niekoniecznie powstaną u drugiego. Gabinety podologiczne stają na przeciw wszystkim seniorom, można przyjść, skonsultować się, dowiedzieć się wiele o pielęgnacji i podjąć odpowiednią profilaktykę czy terapię.

 

Woski pochodzenia roślinnego – Candelilla

Woski pochodzenia roślinnego

3. Candelilla

Czym jest Candelilla?

Candelilla jest to oczyszczony wosk uzyskiwany z młodych liści wilczomleczu, występującego na pustynnych terenach południowej części Stanów Zjednoczonych i w północnych stanach Meksyku. Candelilla topi się w temperaturze 68-72 stopni. Jest to najbardziej błyszczący wosk spośród wszystkich dostępnych wosków na rynku kosmetycznym. Produkt dostępny jest w postaci żółtych i twardych płatków o różnej wielkości. Wosk, w zimnej postaci, jest bezzapachowy. Produkt nie rozpuszcza się w wodzie, a jedynie w acetonie lub benzolu. Wosk jest bogaty w węglowodany, żywice, wolne kwasy tłuszczowe i estry, co czyni go doskonałym emolientem tłustym. W recepturach kosmetycznych może być stosowany zamiast wosku pszczelego jako regulator konsystencji.

Właściwości candelilla na skórę

  • natłuszcza
  • wygładza
  • regeneruje
  • nadaje połysk
  • uelastycznia
  • nawilża
  • zapobiega przed odparowywaniem wody ze skóry
  • zmiękcza
  • włosom nadaje połysk i łatwość rozczesania

Dla kogo candellila?

  • do suchych skór
  • do spierzchniętych ust
  • dla weganów i alergików jako alternatywa dla wosku pszczelego
  • dla suchych i zniszczonych włosów

W jakich produktach znajdziesz wosk candellila?

  • balsamy pielęgnacyjne do ust
  • jest idealną bazą do różnego rodzaju sztyftów, np. pomadek, szminek
  • kosmetyki do dłoni i stóp
  • balsamy, kremy, masła do ciała
  • ziołowe maści
  • mocno natłuszczające masła do zniszczonych dłoni i paznokci
  • natłuszczające kremy do cery dojrzałej i zniszczonej
  • odżywki do włosów

Preparaty z woskiem candellila (nazwy handlowe) 

  • wosk candellila zrobsobiekrem.pl 25 g 8,00 zł
  • L`Oreal Paris, Botanicals Fresh Care, Kuracja wzmacniająca, Eliksir wzmacniający bez spłukiwania do osłabionych i delikatnych włosów 125 ml, 40,00 zł
  • Nivea, Fruity Shine, Pomadka ochronna `Owocowa pielęgnacja` (różne rodzaje) 4,8 g 7,00 zł

Wosk candellila – przeciwwskazania do stosowania

Może powodować alergie.

Woski pochodzenia roślinnego – Carnauba

Woski pochodzenia roślinnego

2. Carnauba

Czym jest Carnauba? 

Carnauba to naturalny wosk roślinny pozyskiwany z liści kopernicji, palmy Copernicia cerifera, rosnącej w Brazylii. Wydziela się w postaci drobnych łusek z liści palmowych. Ma barwę od jasnozielonawej do brudnoszarej, a po oczyszczeniu żółtawą lub białą. Topnieje w temperaturze od 80 do 85 °C.  Jest najtwardszym ze znanych obecnie wosków naturalnych. Wskład wosku carnauba wchodzą głównie estry alifatyczne (estry woskowe), estry alfa-hydroksylowe oraz alifatyczne diestry cynamonowe. Znajdują się w nim także wolne kwasy, wolne alkohole, węglowodory i żywice.

Właściwości carnauba na skórę

  • ma właściwości zmiękczające
  • ma właściwości kojące
  • nadaje połysk i gładkość
  • nadaje elastyczność
  • ma działanie natłuszczające
  • zapobiega wysuszaniu skóry, tworząc na niej powłokę ochronną

Dla kogo carnauba?

  • może stanowić alternatywę dla alergików uczulonych na wosk pszczeli lub dla wegan
  • Jest raczej stosowany w kosmetykach jako środek utwardzający i zagęszczający. W kosmetykach kolorowych nadaje im odpowiednią teksturę, ułatwia komfortowe nakładanie i rozsmarowywanie. Jest też dobrym nośnikiem barwników.
  • Jako składnik szminek działa nawilżająco i nabłyszczająco na delikatny naskórek ust

W jakich produktach znajdziesz wosk carnauba?

  • szminki, pomadki ochronne, balsamy do ust
  • eyelinery, tusze do rzęs
  • podkłady do twarzy
  • cienie do powiek
  • preparaty do pielęgnacji włosów
  • dezodoranty
  • produkty do depilacji ciała
  • filtry przeciwsłoneczne

Preparaty z woskiem carnauba (nazwy handlowe) 

  • Wosk carnauba ecospa.pl 200g 30 zł
  • La saponaria Wosk Carnauba ecco-verde.pl 100 g 45,00 zł

Wosk carnauba – przeciwwskazania do stosowania

Wosk carnauba jest substancją całkowicie bezpieczną dla zdrowia. Według opinii EFSA (European Food Safety Authority) z 2012 roku nie ma żadnych obaw o szkodliwość wosku carnauba. Nie jest on genotoksyczny ani rakotwórczy. Nie wykazuje przewlekłej toksyczności. Jednak mimo braku toksyczności może wywoływać reakcje alergiczne i przejściowe nieprzyjemności w postaci:

  • przesuszonej skóry
  • wysypki lub wysypki kontaktowej
  • trądziku
  • zapalenia mieszków włosowych

 

 

 

 

 

Woski pochodzenia zwierzęcego – spermacet (olbrot) Woski pochodzenia roślinnego –

Woski pochodzenia zwierzęcego

3. Spermacet (olbrot)

Czym jest spermacet?

Spermacet jest to półpłynna substancja występująca w głowie kaszalota, w zbiorniku nad prawym przewodem nosowym. Składa się głównie z estrów palmityny i alkoholu cetylowego. Z zastygłego na powietrzu spermacetu wydziela się olbrot, biała substancja woskowa, stosowana do wyrobu kosmetyków i maści.  Dzięki cesarzowej Elżbiecie Bawarskiej, czyli Sisi, rozpowszechniono recepturę Creme Céleste w której skład wchodziły właśnie spermacet, biały wosk, słodkie migdały czyli olej wielorybi. Jest to rzadko dzisiaj wykorzystywany wosk. Oczyszczony surowiec jest białą krystaliczną substancją o temperaturze topnienia około 50 Co
Wosk ten był też kiedyś stosowany do wyrobu maści i kremów, w tym tak zwanej Unguenum leniens (Cold Crem – Maść chłodząca). Obecnie jednak surowiec ten jest bardzo trudno dostępny, stąd jest bardzo rzadko stosowany w farmacji czy kosmetyce. W przemyśle kosmetycznym zastąpiono go syntetyczną pochodną.

Woski pochodzenia roślinnego

  1. Olej jojoba

Czym jest olej jojoba?

Olej jojoba to ciekły wosk o złoto-żółtym zabarwieniu, otrzymywany z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej (Meksyk), znanej też jako jojoba. W niskich temperaturach (poniżej 7 °C) może zastygać. Jest bardzo odporny na utlenianie i na ciepło (do 300 °C). Co ważne, olej jojoba nie jełczeje, dzięki czemu zachowuje użyteczność przez długie lata. Nie posiada zapachu ani smaku, dzięki czemu może być świetną substancją nośnikową dla wielu kosmetyków. Zawiera witaminy A, E i F, jest bogaty w kwasy tłuszczowe i fitosterole. Ma w swoim składzie skwalen – lipid, który w naturze jest składnikiem naszego sebum, a także tłuszczu z wątroby rekina.

Właściwości oleju jojoba na skórę

  • doskonale wchłaniany przez skórę
  • zapobiega wysuszaniu skóry
  • pomaga zachować równowagę sebum w skórze
  • nawilża skórę, ale nie sprawia że cera się świeci
  • neutralizuje działanie wolnych rodników
  • sprawia, że skóra staje się jędrna i elastyczna
  • zapobiega utracie wody ze skóry
  • nawilża włosy, chroni je przed działaniem czynników zewnętrznych
  • nie zatyka porów
  • działa przeciwzapalnie i antyseptycznie
  • działa antycellulitowo
  • ujędrnia skórę ud i pośladków
  • szybko się wchłania
  • działa przeciwbakteryjnie
  • zapobiega powstawaniu rozstępów
  • wyrównuje koloryt i rozjaśnia szare cienie pod oczami

Dla kogo olej jojoba?

  • problemy z trądzikiem
  • łupież
  • po poparzeniu słonecznym
  • w ciąży do zapobiegania rozstępów
  • sucha skóra
  • zmarszczki
  • łojotok
  • skóra  łuszcząca się
  • przetłuszczająca się skóra głowy
  • zniszczone, wysuszone włosy
  • pielęgnacja włosów wysokoporowatych
  • dla dzieci i niemowląt
  • regeneracyjnie na łamliwe paznokcie
  • do każdego rodzaju cery
  • w przypadku egzemy
  • do masażu bolących mięśni, reumatyzmie

W jakich produktach znajdziesz olej jojoba?

  • żele oczyszczające do twarzy
  • preparaty na trądzik
  • kremy przeciwzmarszczkowe
  • kremy nawilżające
  • kosmetyki antycellulitowe i przeciwko rozstępom
  • maski i odżywki do włosów
  • preparaty do pielęgnacji paznokci
  • preparaty do zmiękczania skórek
  • pomadki ochronne
  • preparaty do pielęgnacji dłoni i stóp
  • nośnik do perfum
  • olejki do masażu

Preparaty z olejem jojoba (nazwy handlowe) 

  • olej jojoba złoty (zimnotłoczony) 50 ml 16,00 zł ECOSPA
  • olej jojoba Mokosh 12 ml 19,00 zł Kontigo, sklepy internetowe
  • olej jojoba Nacomi 30 ml 18,00 zł

Olej jojoba dla stóp wykazuje przede wszystkim silne działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Dlatego z powodzeniem może być stosowany do wspierania terapii przeciwgrzybiczej.

Olej jojoba – przeciwwskazania do stosowania

Może wywoływać alergie skórne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woski pochodzenia zwierzęcego – lanolina

Woski pochodzenia zwierzęcego

2. Lanolina

Czym jest lanolina?

Lanolina jest uzyskiwana z tłuszczu owiec, który odkłada się grubą warstwą na ich wełnie. Ma ciężką konsystencję i występuje w odcieniach żółci i brązu. Posiada też charakterystyczny zapach. Lanolina jest uzyskiwana wyłącznie w miesiącach zimowych, kiedy owce wytwarzają ochronną warstwę tłuszczową. Po strzyżeniu owiec, oczyszczeniu i wytopieniu, lanolina jest suszona przez około dwa tygodnie. Gotowa substancja ma twardą konsystencję, którą producenci preparatów pielęgnacyjnych modyfikują za pomocą innych surowców kosmetycznych. Najczęściej jest mieszana z woskami, olejami i tłuszczami. Lanolinę dzieli się na dwa typy – czystą i uwodnioną. Lanolina w czystej postaci jest najszerzej wykorzystywana w sektorze kosmetycznym. Lanolinę drugiego typu (której skład to w 1/4 woda) wykorzystuje się głównie w uszlachetnianiu np. drewna. Lanolina jest jednym z najczęściej modyfikowanych pod względem fizyczno-chemicznym surowców kosmetycznych. Dzieje się to dlatego, by zneutralizować m.in. jej charakterystyczny zapach, co jest kluczowe dla jej późniejszego zastosowania. Lanolina stanowi mieszaninę estrów kwasów tłuszczowych ze sterolami (m.in. z cholesterolem). Przy ucieraniu z wodą lanolina bezwodna może wchłonąć prawie podwójną ilość wody, nie tracąc swej konsystencji. Nazwa lanoliny wywodzi się od łacińskiego słowa „lano”, które oznacza wełnę.

Właściwości lanoliny na skórę

  • właściwości ochronno – natłuszczające
  • właściwości zmiękczające
  • przyspiesza gojenie ran i pęknięć naskórka
  • tworzy na skórze  grubą warstwę ochronną
  • właściwości oczyszczające
  • reguluje gospodarkę wodną w skórze
  • zmniejsza szorstkość skóry
  • chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników tj. wiatr czy mróz
  • łagodzi stany zapalne
  • transportuje składniki odżywcze w głąb skóry
  • chroni włosy przed przesuszeniem, rozdwajającymi końcówkami

Dla kogo lanolina?

  • dla skór atopowych, suchych i wrażliwych
  • dla osób z łuszczycą
  • kobietom w ciąży i dla matek karmiących do pielęgnacji brodawek sutkowych
  • dla niemowląt przy pieluszkowym zapaleniu skóry
  • dla osób starszych, aktywnych przy ochronie stóp przed pęcherzami
  • dla osób z suchą i łuszcząca się skórą głowy

W jakich produktach znajdziesz lanolinę?

  • proszki do prania i jego pochodne, ze względu na właściwości zmiękczające
  • opatrunki
  • maści
  • kremy
  • perfumy
  • antyseptyki
  • mydła i płyny do kąpieli
  • szampony
  • pomadki do ust
  • balsamy do ciała
  • kremy do popękanej skóry na piętach
  • błyszczyki do ust
  • płyny do prania wełny
  • bandaże
  • odżywki i maski do włosów
  • żele i peelingi pod prysznic

W kosmetyce stosowane są różne składniki pochodne lanoliny: euceryt, lanolan izopropylu, lanolina hydroksylowana i etoksylowana oraz acetylowane alkohole lanolinowe. Płynna frakcja lanoliny nosi nazwę oleju lanolinowego.

Preparaty z lanoliną (nazwy handlowe) 

 

Cena lanoliny zależy od jej rodzaju. Czysta lanolina w kremie lub płynie kosztuje około 15-25 zł, droższe są preparaty dla dzieci, łagodzące objawy pieluszkowego zapalenia skóry i dla mam z podrażnionymi brodawkami (25-50 zł). Lanolinę kupisz w sklepach internetowych, aptekach stacjonarnych i internetowych, preparaty z lanoliną w składzie dostępne są również w drogeriach stacjonarnych.

  • Lansinoh, lanolina, 10 ml 27 zł wskazania: do podrażnionych brodawek sutkowych
  • Ziaja Mamma Mia, lano-maść, pielęgnacja brodawek sutkowych, 15 ml 12 zł wskazania: do podrażnionych brodawek sutkowych
  • Linomag, 200 mg/g, krem,100 g 22,00 zł

RADA: Jeśli masz przesuszone stopy, pękające pięty, podrażnienia na stopach, atopową skórę, łuszczycę możesz od czasu do czasu zastosować na noc maseczkę lanolinową. Nałożyć lanolinę np. od Ziaji na newralgiczne miejsca na stopie, w których występuje problem i włożyć na noc bawełniane skarpetki.

Lano – maść z Ziaji doskonale nadaje się także do pielęgnacji ust.

Lanolina – przeciwwskazania do stosowania

Przez wiele lat uważano lanolinę za silny alergen, jednak okazuje się, że czysta lanolina ma wyłącznie pozytywny wpływ na skórę, a alergie były spowodowane złym oczyszczeniem lanoliny. Oczywiście może się zdarzyć, że lanolina wywoła niewielkie reakcje alergiczne, ale w większości przypadków, to nie lanolina sama w sobie uczula, lecz substancje dodatkowe, które wraz  z lanoliną występują w danym produkcie. Ogólnie rzecz ujmując, lanolina jest bezpiecznym i bardzo praktycznym składnikiem, który można bezpiecznie i warto wykorzystywać w codziennej pielęgnacji skóry ciała, a także włosów.

 

 

 

 

 

 

 

Woski pochodzenia zwierzęcego – wosk pszczeli

Woski pochodzenia zwierzęcego

  1. Wosk pszczeli

Czym jest wosk pszczeli?

Jest to najprościej ujmując wydzielina gruczołów woskowych pszczół, służąca im do budowania plastrów w ulu. W temperaturze pokojowej jest ciałem stałym. Topi się przy 62-72 °C (w zależności od składu). Wydzielony na powierzchni odwłoka pszczoły ma barwę białawą i jest nieco przezroczysty. Ciemniejsze zabarwienie wosku plastra spowodowane jest domieszką kitu pszczelego oraz zanieczyszczeniami. W miarę upływu czasu wosk w plastrze zmienia barwę na ciemnożółtą a nawet ciemnobrązową. Wosk pszczeli uzyskuje się z plastrów miodu metodą wytapiania. Używa się do tego topiarek elektrycznych, słonecznych lub parowych. Po wytopieniu, wosk musi zostać sklarowany, czyli oczyszczony z zanieczyszczeń. Na końcu poddaje się go dodatkowo procesowi sterylizacji, by zapewnić czystość mikrobiologiczną produktu, co jest konieczne zarówno, gdy wosk przeznacza się na produkcję węzy, jak i preparatów leczniczych oraz kosmetycznych.  Do celów leczniczych należy używać produktu wysokiej jakości, zawierającego więcej niż 80% czystego produktu. Jest to mieszanina kwasów organicznych, hydroksykwasów, alkoholi jednohydroksylowych i dwuhydroksylowych, estrów i węglowodorów (alkan hentriakontan stanowi ok. 8-9% wosku pszczelego). W zależności od uwarunkowań genetycznych rodziny pszczelej oraz czynników środowiskowych skład może się nieco zmieniać. W wosku występują między innymi kwas palmitynowy, cerotowy, melisowy, cerylowy, mirycylowy oraz estry kwasu octowego i walerianowego.

 

Właściwości wosku pszczelego na skórę 

  • natłuszczające
  • chroni skórę przed utratą wody
  • zapobiega przesuszeniu naskórka
  • nadaje skórze miękkość i gładkość
  • działanie antybiotyczne
  • działanie przeciwutleniające
  • działanie regenerujące
  • działanie ochronne
  • łagodzi podrażnienia
  • działanie wygładzające i nabłyszczające (włosy)
  • działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
  • reguluje podziały komórkowe i je przyspiesza
  • z reguły nie powoduje reakcji alergicznych
  • nie zatyka porów

Dla kogo wosk pszczeli?

  • do cer trądzikowych
  • w przypadku łuszczycy
  • w przypadku pieluszkowego zapalenia skóry
  • w przypadku łupieżu pstrego, ropni, czyraków
  • w przypadku oparzeń słonecznych
  • w przypadku egzemy
  • zastosowanie w gojeniu ran, owrzodzeń, wylewów podskórnych, ropienia, świerzbu i czyraków
  • w leczeniu grzybicy
  • okłady z wosku pszczelego pozytywnie oddziałują na ruchomość stawów.
  • w stosowaniu w przypadku wrażliwej skóry

W jakich produktach znajdziesz wosk pszczeli?

  • kremy
  • maści – Maści na bazie wosku pszczelego zawierają bardzo często również lanolinę, oliwę z oliwek, wyciąg z żywokostu, propolis czy kamforę. Maści z zawartością wosku pszczelego pomagają wyleczyć także hemoroidy i rumień skórny
  • plastry dermatologiczne
  • pomadki
  • woski do depilacji
  • mleczka kosmetyczne
  • sztyfty
  • czopki
  • odświeżające toniki pielęgnujące
  • nawilżające balsamy do ciała
  • kremy nawilżające z witaminami, A, E, F, a także z filtrami UV
  • odżywki i szampony
  • tusze do rzęs, cienie do powiek, pudry, kredki
  • peelingi

Preparaty z woskiem pszczelim (nazwy handlowe) 

Acerin krem z woskiem pszczelim do stóp 75 ml, https://miodowamydlarnia.pl/ – kosmetyki z substancjami pszczelimi, Balsam Z Wosku Pszczelego (https://droganatury.com/)

Wosk pszczeli można kupić w aptekach stacjonarnych i internetowych, a także w niektórych sklepach ekologicznych i kosmetycznych. Jednak najlepiej kupować bezpośrednio w pasiece, gdyż mamy wtedy pewność jego jakości. Niestety czasami producenci dodają do niego parafinę, aby zwiększyć sprzedaż.

Wosk pszczeli – przeciwwskazania do stosowania 

Preparaty wosku pszczelego stosuje się zazwyczaj od kilku dni do miesiąca. Nie istnieje ryzyko przedawkowania wosku pszczelego – nie mniej dawkowanie jest indywidualne, zależne od schorzenia i stosowania innych preparatów. Przeciwwskazaniem do stosowania jest uczulenie na wosk pszczeli lub którykolwiek inny składnik preparatu zawierającego wosk.

 

 

 

 

Gabinet od 16.03.2020 zamknięty do odwołania!

W związku z zaistniała sytuacją jestem zmuszona zamknąć gabinet od dzisiaj do odwołania.
* Każdego kto został umówiony na zabieg poinformuję o zamknięciu gabinetu telefonicznie
* gdy gabinet wznowi działalność telefonicznie umówimy się na dogodny dla Państwa termin

Przybliżony czas ponownego otwarcia to kwiecień 2020.
Życzę Wszystkim zdrowia i #zostańmywdomu