Infekcje bakteryjne skóry stóp

Rozwojowi zakażeń bakteryjnych skóry stóp sprzyjają:

  • rozpadliny
  • uszkodzenia skóry
  • maceracja naskórka
  • obniżona odporność
  • niedokrwistość
  • przewlekła niewydolność żylna
  • obrzęki chłonne
  • wilgoć, nadpotliwość

Występujące bakterie:

  • gram ujemne pałeczki
  • paciorkowce
  • gronkowce
  • maczugowce
  • postaci mieszane

PAŁECZKA ROPY BŁĘKITNEJ (PSEUDOMONAS AERUGINOSA)

Miejsca występowania: zmacerowana skóra przestrzeni międzypalcowych, wały paznokciowe, skóra goleni

Czynniki ryzyka: osłabiony układ odpornościowy, osoby poddawane immunosupresji, chorzy na AIDS, cukrzycę, mukowiscydozę.

Bakteria wykazuje wysoką antybiotykooporność, może prowadzić do zakażenia krwi

Objawy: ból, ropnie, owrzodzenia, martwicze ogniska

RÓŻA – PACIORKOWIEC (ERYSIPELAS)

Czynniki ryzyka: niewydolność układu żylnego i limfatycznego,, obniżona odporność, niedożywienie, obecność chorób układowych

Ostry przebieg z gorączką, bakteria atakuje skórę i górne warstwy tkanki podskórnej.

Skóra zaczerwieniona i obrzęknięta, natomiast skóra otaczająca jest napięta i lśniąca.

GRONKOWIEC ZŁOCISTY (STAPHYLOCOCCUS AERUS)

Często obecny przy stanach zapalnych wałów paznokciowych. Towarzyszy mu wysięk ropny i słodkawy zapach. 

KERATOLIZA DZIOBATA

Może towarzyszyć nadpotliwości stóp. Widoczne drobne wgłębienia z charakterystycznym białym nalotem, przykry zapach. Zmiany powstają w miejscach ucisku na stopach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *