Rozwojowi zakażeń bakteryjnych skóry stóp sprzyjają:
- rozpadliny
- uszkodzenia skóry
- maceracja naskórka
- obniżona odporność
- niedokrwistość
- przewlekła niewydolność żylna
- obrzęki chłonne
- wilgoć, nadpotliwość
Występujące bakterie:
- gram ujemne pałeczki
- paciorkowce
- gronkowce
- maczugowce
- postaci mieszane
PAŁECZKA ROPY BŁĘKITNEJ (PSEUDOMONAS AERUGINOSA)
Miejsca występowania: zmacerowana skóra przestrzeni międzypalcowych, wały paznokciowe, skóra goleni
Czynniki ryzyka: osłabiony układ odpornościowy, osoby poddawane immunosupresji, chorzy na AIDS, cukrzycę, mukowiscydozę.
Bakteria wykazuje wysoką antybiotykooporność, może prowadzić do zakażenia krwi
Objawy: ból, ropnie, owrzodzenia, martwicze ogniska
RÓŻA – PACIORKOWIEC (ERYSIPELAS)
Czynniki ryzyka: niewydolność układu żylnego i limfatycznego,, obniżona odporność, niedożywienie, obecność chorób układowych
Ostry przebieg z gorączką, bakteria atakuje skórę i górne warstwy tkanki podskórnej.
Skóra zaczerwieniona i obrzęknięta, natomiast skóra otaczająca jest napięta i lśniąca.
GRONKOWIEC ZŁOCISTY (STAPHYLOCOCCUS AERUS)
Często obecny przy stanach zapalnych wałów paznokciowych. Towarzyszy mu wysięk ropny i słodkawy zapach.
KERATOLIZA DZIOBATA
Może towarzyszyć nadpotliwości stóp. Widoczne drobne wgłębienia z charakterystycznym białym nalotem, przykry zapach. Zmiany powstają w miejscach ucisku na stopach.