Dieta a wygląd paznokci

Wapń – zapobiega kruchości i łamliwości paznokci. Należy też pamiętać o witaminie K2MK7, która odpowiada za prawidłową dystrybucje wapnia do kości, zębów, paznokci.

Żelazo – wzmacnia i utwardza płytkę paznokciową. Pamiętać należy, że najlepiej wchłanialnym żelazem dla człowieka jest żelazo hemowe, czyli pochodzenia zwierzęcego.

Witamina C – ma wpływ na prawidłowe wchłanianie żelaza i kolagenu. Na wzrost i regenerację tkanek, na szybkie gojenie się ran i urazów także w obrębie paznokci.

Witamina E – wspomaga cyrkulację krwi (doprowadzenie tlenu i składników odżywczych do paznokci stóp), regeneruje tkanki.

Witamina A – regeneracja naskórka i paznokci

Witaminy z grupy B – przyspieszenie wzrostu paznokci, niedobór to zniekształcenia w obrębie płytki paznokciowej.

Magnez, cynk, krzem – niedobór cynku to m.in. białe plamki na paznokciach

Kolagen – elastyczność, regeneracja tkanek, na dobre wchłanianie kolagenu ma wpływ witamina C

I najważniejsze: keratyna – białko budulcowe paznokci. Aby nie cierpieć na niedobór warto zadbać o odpowiednią podaż siarki, cystyny i cysteiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *