woski mikrokrystaliczne – Cerezyna

Cerezyna jest woskiem mikrokrystalicznym, inaczej to rafinowany ozokeryt (wosk ziemny, mieszanina stałych wielocząsteczkowych węglowodorów). Cerezyna jest pozyskiwana z pozostałości po destylacji ropy naftowej. Swoją konsystencją przypomina wosk pszczeli, jednak jest bezbarwna i bezwonna. Jest nierozpuszczalna w wodzie, za to bardzo dobrze rozpuszcza się rozpuszczalnikach organicznych. Jednorodnie stapia się ze wszystkimi innymi woskami. Cerezyna jest używana do wyrobu maści i kremów jako substancja izolacyjna. Zawarta jest w maści tranowej z wątroby wątłusza na odmrożenia i rozpadliny skórne.

 

Jej głównym działaniem w kosmetykach jest działanie jako emolient. Tworzy na powierzchni okluzyjny film, zmniejsza lepkość kosmetyków. Stosowana jest również jako dodatek do przezroczystych składników w celu zmętnienia, aby uniknąć przenikania światła. Utrwala emulsje. W kosmetykach do pielęgnacji włosów ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu.

Należy pamiętać, że cerezyna w dużych stężeniach lubi zapychać naszą skórę. Może w związku z tym nasilać problemy trądzikowe, powodować wypryski lub zaskórniki. Może powodować też podrażnienie i przesuszenie skóry.

 

UDOSTĘPNIJ NA:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn