Woski pochodzenia zwierzęcego – spermacet (olbrot) Woski pochodzenia roślinnego –

Woski pochodzenia zwierzęcego

3. Spermacet (olbrot)

Czym jest spermacet?

Spermacet jest to półpłynna substancja występująca w głowie kaszalota, w zbiorniku nad prawym przewodem nosowym. Składa się głównie z estrów palmityny i alkoholu cetylowego. Z zastygłego na powietrzu spermacetu wydziela się olbrot, biała substancja woskowa, stosowana do wyrobu kosmetyków i maści.  Dzięki cesarzowej Elżbiecie Bawarskiej, czyli Sisi, rozpowszechniono recepturę Creme Céleste w której skład wchodziły właśnie spermacet, biały wosk, słodkie migdały czyli olej wielorybi. Jest to rzadko dzisiaj wykorzystywany wosk. Oczyszczony surowiec jest białą krystaliczną substancją o temperaturze topnienia około 50 Co
Wosk ten był też kiedyś stosowany do wyrobu maści i kremów, w tym tak zwanej Unguenum leniens (Cold Crem – Maść chłodząca). Obecnie jednak surowiec ten jest bardzo trudno dostępny, stąd jest bardzo rzadko stosowany w farmacji czy kosmetyce. W przemyśle kosmetycznym zastąpiono go syntetyczną pochodną.

Woski pochodzenia roślinnego

  1. Olej jojoba

Czym jest olej jojoba?

Olej jojoba to ciekły wosk o złoto-żółtym zabarwieniu, otrzymywany z wycisku nasion krzewu simondsii kalifornijskiej (Meksyk), znanej też jako jojoba. W niskich temperaturach (poniżej 7 °C) może zastygać. Jest bardzo odporny na utlenianie i na ciepło (do 300 °C). Co ważne, olej jojoba nie jełczeje, dzięki czemu zachowuje użyteczność przez długie lata. Nie posiada zapachu ani smaku, dzięki czemu może być świetną substancją nośnikową dla wielu kosmetyków. Zawiera witaminy A, E i F, jest bogaty w kwasy tłuszczowe i fitosterole. Ma w swoim składzie skwalen – lipid, który w naturze jest składnikiem naszego sebum, a także tłuszczu z wątroby rekina.

Właściwości oleju jojoba na skórę

  • doskonale wchłaniany przez skórę
  • zapobiega wysuszaniu skóry
  • pomaga zachować równowagę sebum w skórze
  • nawilża skórę, ale nie sprawia że cera się świeci
  • neutralizuje działanie wolnych rodników
  • sprawia, że skóra staje się jędrna i elastyczna
  • zapobiega utracie wody ze skóry
  • nawilża włosy, chroni je przed działaniem czynników zewnętrznych
  • nie zatyka porów
  • działa przeciwzapalnie i antyseptycznie
  • działa antycellulitowo
  • ujędrnia skórę ud i pośladków
  • szybko się wchłania
  • działa przeciwbakteryjnie
  • zapobiega powstawaniu rozstępów
  • wyrównuje koloryt i rozjaśnia szare cienie pod oczami

Dla kogo olej jojoba?

  • problemy z trądzikiem
  • łupież
  • po poparzeniu słonecznym
  • w ciąży do zapobiegania rozstępów
  • sucha skóra
  • zmarszczki
  • łojotok
  • skóra  łuszcząca się
  • przetłuszczająca się skóra głowy
  • zniszczone, wysuszone włosy
  • pielęgnacja włosów wysokoporowatych
  • dla dzieci i niemowląt
  • regeneracyjnie na łamliwe paznokcie
  • do każdego rodzaju cery
  • w przypadku egzemy
  • do masażu bolących mięśni, reumatyzmie

W jakich produktach znajdziesz olej jojoba?

  • żele oczyszczające do twarzy
  • preparaty na trądzik
  • kremy przeciwzmarszczkowe
  • kremy nawilżające
  • kosmetyki antycellulitowe i przeciwko rozstępom
  • maski i odżywki do włosów
  • preparaty do pielęgnacji paznokci
  • preparaty do zmiękczania skórek
  • pomadki ochronne
  • preparaty do pielęgnacji dłoni i stóp
  • nośnik do perfum
  • olejki do masażu

Preparaty z olejem jojoba (nazwy handlowe) 

  • olej jojoba złoty (zimnotłoczony) 50 ml 16,00 zł ECOSPA
  • olej jojoba Mokosh 12 ml 19,00 zł Kontigo, sklepy internetowe
  • olej jojoba Nacomi 30 ml 18,00 zł

Olej jojoba dla stóp wykazuje przede wszystkim silne działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Dlatego z powodzeniem może być stosowany do wspierania terapii przeciwgrzybiczej.

Olej jojoba – przeciwwskazania do stosowania

Może wywoływać alergie skórne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UDOSTĘPNIJ NA:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn