Woski pochodzenia roślinnego – Carnauba

Woski pochodzenia roślinnego

2. Carnauba

Czym jest Carnauba? 

Carnauba to naturalny wosk roślinny pozyskiwany z liści kopernicji, palmy Copernicia cerifera, rosnącej w Brazylii. Wydziela się w postaci drobnych łusek z liści palmowych. Ma barwę od jasnozielonawej do brudnoszarej, a po oczyszczeniu żółtawą lub białą. Topnieje w temperaturze od 80 do 85 °C.  Jest najtwardszym ze znanych obecnie wosków naturalnych. Wskład wosku carnauba wchodzą głównie estry alifatyczne (estry woskowe), estry alfa-hydroksylowe oraz alifatyczne diestry cynamonowe. Znajdują się w nim także wolne kwasy, wolne alkohole, węglowodory i żywice.

Właściwości carnauba na skórę

  • ma właściwości zmiękczające
  • ma właściwości kojące
  • nadaje połysk i gładkość
  • nadaje elastyczność
  • ma działanie natłuszczające
  • zapobiega wysuszaniu skóry, tworząc na niej powłokę ochronną

Dla kogo carnauba?

  • może stanowić alternatywę dla alergików uczulonych na wosk pszczeli lub dla wegan
  • Jest raczej stosowany w kosmetykach jako środek utwardzający i zagęszczający. W kosmetykach kolorowych nadaje im odpowiednią teksturę, ułatwia komfortowe nakładanie i rozsmarowywanie. Jest też dobrym nośnikiem barwników.
  • Jako składnik szminek działa nawilżająco i nabłyszczająco na delikatny naskórek ust

W jakich produktach znajdziesz wosk carnauba?

  • szminki, pomadki ochronne, balsamy do ust
  • eyelinery, tusze do rzęs
  • podkłady do twarzy
  • cienie do powiek
  • preparaty do pielęgnacji włosów
  • dezodoranty
  • produkty do depilacji ciała
  • filtry przeciwsłoneczne

Preparaty z woskiem carnauba (nazwy handlowe) 

  • Wosk carnauba ecospa.pl 200g 30 zł
  • La saponaria Wosk Carnauba ecco-verde.pl 100 g 45,00 zł

Wosk carnauba – przeciwwskazania do stosowania

Wosk carnauba jest substancją całkowicie bezpieczną dla zdrowia. Według opinii EFSA (European Food Safety Authority) z 2012 roku nie ma żadnych obaw o szkodliwość wosku carnauba. Nie jest on genotoksyczny ani rakotwórczy. Nie wykazuje przewlekłej toksyczności. Jednak mimo braku toksyczności może wywoływać reakcje alergiczne i przejściowe nieprzyjemności w postaci:

  • przesuszonej skóry
  • wysypki lub wysypki kontaktowej
  • trądziku
  • zapalenia mieszków włosowych

 

 

 

 

 

UDOSTĘPNIJ NA:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn